Hoppa till sidans innehåll

Allmän information om att tävla i BMX för dig som är ny i sporten

21 AUG 2019 22:13
För dig som är ny i BMX sporten eller som har tränat BMX men inte tävlat kan det kanske verka lite svårt att komma igång med tävlande, men det är det inte.
  • Skapad: 21 AUG 2019 22:13

I Märsta BMX klubb finns de som har tävlat både nationellt och internationellt, i lokala cuper, NM, Europacuper, EM och VM. Självklart kan man välja att bara träna BMX, men att tävla ihop med sina lagkamrater är kul och ger en rolig del till i BMX:andet. Tävla gör man för sin egen skull, men på tävlingar håller vi ihop som Märstalaget vilket ger en ny gemenskap med klubbkompisarna.

 

Från och med att man fyllt 5 år får man tävla och det finns ingen övre gräns. Man kan tävla i allt från mindre lokala tävlingar till VM och ända upp till Olympiska spelen.

 

Hur gör man för att vara med och tävla?

För att kunna tävla behöver man vara medlem i en BMX klubb. Vi har en sida för medlemsanmälan här på hemsidan. Du behöver också ha en tävlingslicens som du kan beställa här. 

 

En tävling startar med att en inbjudan går ut till klubbarna som sen läggs ut på vår hemsida. I inbjudan hittar du all information du behöver om tävlingen. På hemsidan skriver vi när du senast behöver anmäla dig till tävlingen och hur du gör det genom vår sida för tävlingsanmälan.

 

Självklart behöver du också cykel och skydd och cykeln behöver ha en nummerskylt. Hur nummerskylten ska se ut hittar du också här på hemsidan och startnummer kan du beställa genomThis is a mailto link.

 

Är det mycket nytt att tänka på?

 

Ta hjälp av oss engagerade i klubben. Vi hjälper dig självklart med det vi kan när det till exempel kommer till nummerskyltar och har du inte köpt cykel en så löser vi det med klubbens lånecyklar.

 

Är det något med du funderar över så fråga de engagerade i klubben på träningarna eller ställ din fråga på This is a mailto link

 

 

Lokala tävlingar:

Vill man börja tävla kan man enkelt göra det på lokal nivå. Det finns en lokal cup, Upplandscupen, på våren med 4 deltävlingar som körs på Märsta-, Uppsala-, och Älvsjöbanan. På hösten körs en annan lokal cup, Svealandscupen, men 5 deltävlingar som också de körs på Märsta-, Uppsala-, och Älvsjöbanan.

 

Vi brukar också arrangera mindre klubbtävlingar när det finns tid och möjlighet, antingen tävlingar som körs precis som vanliga tävlingar som tex i Upplands- och Svealandscupen. Ibland kör vi andra mer lekfulla klubbtävlingar med till exempel  time match där man ska köra 2 varv på så lika tid som möjligt.

 

Nationella tävlingar:

Vill man prova nya banor och komma längre bort så finns den nationella cupen Swecup/Sverigeserien där man kör 5 deltävlingar som man fördelar mellan våra banor i Svealand och Uppland med de banor som finns i Göteborg (Lerum och Kungsbacka) och Skåne (Ängelholm och Malmö).

De senaste åren har man också kört Summer Race i Ängelholm och Summer Challange i Kungsbacka,

Sen finns så klart SM, USM, VSM, där alla kan vara med oavsett om man tävlat förut eller ej.

 

Internationella tävlingar:

Internationellt finns det nästan hur mycket tävlingar som helst. Det finns lokala tävlingar och cuper i andra länder och sen finns NM, EM, VM och OS.

Ett bra forum för internationella tävlingar är "Svensk BMX - Internationella tävlingar" på Facebook.

Skribent: Fredrik Norkvist
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Märsta BMX Club-83 - Cykel
Katarina Lindfors, Lilla Näsby 115
19592 Märsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Jowa El och Bygg AB